Ansvarsfullt spelande

Ansvarsfullt spelande

När du ska sätta igång med oddsspel på nätet är det oerhört viktigt att tänka på att spela ansvarsfullt. Detta för att inte riskera att utveckla ett spelmissbruk och göra av med mer pengar än du har råd att förlora. Vi kommer i denna text gå igenom vad du, som spelare, bör ha i åtanke för att ägna dig åt ett måttfullt spelande när du provar lyckan på oddsspel.

Vad menas med ansvarsfullt spelande?

Ansvarsfullt spelande är ett koncept som upprätthålls inom spelindustrin av båda online-/ landbaserade spelbolag och spelleverantörer. Syftet är att uppmuntra spelare att vidta åtgärder för att minimera risken för att utveckla ett spelberoende. Vi kommer längre fram att redogöra för några av dessa för att du, som spelare, ska få bästa möjliga start i ditt oddsspelande.

För den enskilde individen innebär ett ansvarsfullt spelande att man spelar för underhållningsvärdets skull och inte i syfte att jaga vinster. Man är medveten om sannolikheten att gå med förlust och förstår innebörden av medföljande risker såsom spelmissbruk. Vidare har spelaren full kontroll över sin spelaktivitet och spelar på ett sätt som varken orsakar problem eller skada för sig själv eller andra i sin omgivning.

Spel med pengar är menat att vara ett roligt tidsfördriv och inte ett medel för att öka sin inkomst. Eventuella vinster bör därför betraktas som trevliga bonusar och inte som ett självklart inslag. De allra flesta kan ägna sig åt spel med pengar utan att utveckla ett spelmissbruk, men dessvärre har vissa människor problem med att hålla sig inom ramarna för ett ansvarsfullt spelande.

Så spelar du ansvarsfullt

Vi rekommenderar samtliga spelare att vidta följande åtgärder för att hålla sitt spelande på en hälsosam nivå:

1. Gör upp en budget för ditt spelande
Genom att göra en spelbudget, vet du exakt hur mycket pengar du får spendera på ditt spelande per dag/vecka/månad. Det gör att risken för att överskrida sina tillgångar minimeras. Du avgör själv vad du tycker är en rimlig summa att lägga på spelandet.

2. Bestäm en en tidsram
Utöver en spelbudget, bör du sätta en gräns för hur mycket tid får lägga på spelandet. Gör du inte det, finns risken att ditt spelande själ tid från annat och att du frestas att spela med pengar som inte ingår i spelbudgeten. Om det är svårt att hålla sig till en tidsram, kan du alltid sätta ett alarm så att du blir påmind om att sluta.

3. Balansera spelandet med andra aktiviteter
För att inte hamna i klorna på speldjävulen, bör du behålla balansen mellan ditt spelande och andra aktiviteter. Ägnar du dig inte åt annat mellan varven är det lätt att tappa fotfästet och spela bort pengar man inte har råd att förlora.

4. Var ärlig med dina spelvanor
Var ärlig gentemot dig själv och andra i din närhet vad gäller dina spelvanor. Känner du att du är på väg att tappa kontrollen över ditt spelande, är det bra om du kan berätta för någon du har förtroende för. Om det istället är någon i din närhet som visar oro, bör du ta personen på allvar då man ibland kan bli blind för sina egna handlingar.

5. Ha realistiska förväntningar på ditt spelande
Ett ansvarsfullt spelande innebär att man har realistiska förväntningar på vad man kan utföra med hjälp av spelandet. Du bör vara medveten om att spelandet antagligen inte kommer att betala din hyra eller dina räkningar, däremot kommer det att förse dig med timmar av spännande underhållning.