Spela på sport

Spela på sport – Ordlista

De flesta väljer att spela på sport för spänningens skull men även i hopp om att tjäna pengar. Att spela på sport kan verka svårt, speciellt i dagens konkurrensutsatta värld, men faktum är att det är ganska enkelt. Vi förser sig med en ordlista över de vanligaste bettingtermerna vilka är bra att känna till när det väl är dags för spel!

Point spread
Point spread är det vanligaste sättet att satsa på fotboll och basket i USA. Man satsar på skillnaden i resultaten mellan två lag i en match samt sannolikheten att utfallet blir så som man satsat.

Flervalsspel
Denna spelform innebär att spelare gör satsningar i två eller fler matcher samtidigt vilket ger en större utdelning än om de gjort satsningarna i enskilda matcher. För att vinna, så behöver alla satsningarna falla in.

Poolbetting
I poolbetting, betalar spelarna ett fast pris för att delta. När skatter och vinster har dragits av, så delas kvarstående pott ut till de spelare som lagt de vinnande satsningarna. Satsningen har fått sitt namn efter den pott eller pool där insatserna samlas.

Periodbetting
Går ut på att man satsar på delar av en match, till exempel första halvlek. Extra speltid räknas då inte in utan det är utfallet efter den första halvlekens ordinarie tid som räknas.

Punter
Punter är brittisk/australiensk slang för ”vadhållare” eller ”spelare” och förekommer särskilt inom hästkapplöpning.

Scorecast
Scorecast är en insats i fotboll som består av två separata satsningar. Faller båda in så kan din vinst ackumuleras och bli riktigt stor. Du behöver förutse korrekt spelare som kommer att göra det första målet i en match liksom det korrekta resultatet av samma match för att vinna en Scorecast satsning.

Resultatbetting
Ett satsningssytem som innebär att man förutser det exakta resultatet i en match eller annat sportevenemang.

Moneyline
Moneyline är en typ av satsning som huvudsakligen tillämpas när det finns två möjliga utfall i en match – vinst eller förlust. Du har alltså valet att antingen satsa på det vinsttippade laget eller ”the underdog”. Givetvis får du bättre utdelning om du satsar på lågoddsaren och denne, mot de flesta andra spelares förmodan, skulle vinna.

Totalisator
Är ett system som används för vadhållning i hästkapplöpningar. Systemet går ut på att alla spelarnas satsningar av en viss typ samlas i en pool (likt poolbetting), där skatter och spelarrangörens avgifter dras av. Vinsterna betalas sedan ut till vinnarna.

Insats
De pengar (eller annat) som du satsat på ett spel, en match eller annat.

Udda/jämnt
Spelare satsar på om någonting kommer att vara av ett udda eller jämnt tal (exempelvis antal mål eller poäng) i halvtid eller vid matchens slut.

Trixie
Trixie är ett kombinationsspel som består av tre dubblar och en trippel. Du måste spela minst om två matcher för att ha chans till utdelning. Ju fler vinster du får i kombinationsspelet desto större utdelning.

Över/under
En satsning som går ut på att satsa på om resultatet av en match eller sportevenegmang kommer att vara under eller över ett visst antal mål, poäng, hörnor etc.

Matchbetting (1X2)
Är ett satsningssystem som står för tre olika utfall i en match. ”1” står för att bortalaget vinner, ”X” att det blir oavgjort, och ”2” att hemmalaget vinner.

Handicap betting
Handicap betting är ett spel där spelarrangören låter den ”svagare” spelaren få ett försprång, i syfte att jämna ut oddsen bland spelarna.

Dubbelchans
Innebär att du spelar på två utfall i en match med tre möjliga. Dina chanser till vinst ökar alltså med denna satsning, men oddsen är desto lägre.

Head to head (H2H)
I ett H2H bet så satsar spelare på vilket lag/tävlande av två möjliga som kommer att få en bättre placering i en match eller liknande. Spelar du om hur tre lag/tävlande kommer att placeras så kallas det för en Triple head.

Vikigt att tänka på

När det väl är dags att spela på sport, så är det oerhört viktigt att endast spela med din spelkassa, och inte med pengar från din privata ekonomi. Detta är en förutsättning för att du ska kunna ägna dig åt ett ansvarsfullt spelande, och inte falla offer för speldjävulen. Du bestämmer själv storleken på spelkassan, men den ska alltså bestå av pengar som du har råd att förlora.

För det andra vill vi råda dig att kontrollera att spelsajten du planerar att spela på, är pålitlig och säker. Det är oerhört viktigt att kolla upp detta innan du börjar spela på sport för att inte behöva stå där med skägget i brevlådan sedan, och flera tusenlappar fattigare. Du tar reda på om spelsajten är pålitlig genom att kolla upp att denna är licenserad i Europa (uppgifter om spellicensen brukar finnas längst ner på sidan). Skulle licensen inte vara utfärdad i Europa eller om information rörande licensen saknas, så råder vi dig att välja ett annat online casino.

Spela på sport idag!