Speltyper

Speltyper inom spel på odds

Spel på odds går ut på att förutsäga resultatet i en match eller i ett lopp. Därför är det bra om du har valt att betta inom en sport som du kan lite om sedan tidigare och som du tycker är kul att hämta information om. Med andra ord ökar dina vinstchanser om du väljer spela om en sport där du har en vettig chans att bedöma matchernas eller loppens utgång.

När du vet i vilken sport du vill satsa så är det dags att välja vilken speltyp du vill ägna dig åt. Det finns flera olika att väja bland och alla är enkla att lära sig. På den här sidan listar vi de vanligaste speltyperna inom spel på odds.

Speltyper

Matchvinnare
Bland våra populäraste speltyper inom odds hittar vi ”Matchvinnare” eller ”1X2”. Precis som namnet antyder, så handlar det om vilket lag du tror ska vinna matchen. I exempelvis fotboll finns det tre olika varianter av utfall. Om hemmalaget vinner så blir resultatet en ”1:a”, om det blir oavgjort så blir resultatet ett ”x” och om bortalaget vinner så blir resultatet en ”2:a”. I en tennismatch, däremot, så finns det bara två utfall då det bara kan finnas en vinnare av två spelare. Det kan alltså inte bli oavgjort.

Om du är nybörjare så kan det vara bra att börja spela på ”Matchvinnare” då det är den vanligaste av våra speltyper och som dessutom är relativt lättspelad.

Resultat
”Resultat” innebär att du spelar om vilket resultat en match kommer att få, det vill säga 1-0, 2-3 och så vidare.

Över / Under
Bland populära speltyper finner vi också ”Över / Under” som går ut på att avgöra hur många mål det kommer att bli i en match. I fotboll brukar man spela om det blir fler eller färre än 2,5 mål. I ishockey, där det generellt brukar bli fler mål än i fotboll, är det vanligt att man istället spelar om det ska bli fler eller färre mål än 5,5. Det innebär alltså att om du har satsat på att det ska blir under 5,5 mål och det blir 6 så har du förlorat. Blev det till exempel 2 mål så har du istället vunnit.

Handikapp
”Handikapp” hör även den till kategorin populära speltyper. Här satsar du på hur många mål ett lag kommer att vinna med. Vanligast förekommande är av naturliga skäl ”-1” eller ”+1”. Dessa värden ger då också vanligtvis lägre odds än om du satsar på att ditt lag kommer att vinna med många mål. Kanske vet du något som ingen annan vet? Kanske har du gjort en analys som du tror att du är relativt ensam om och som känns träffsäker? Då kan ”Handikapp” vara en intressant variant att pröva. Av våra speltyper brukar denna vara den som ger bättre odds. Om lagen från början inte är jämbördiga kan ”Handikapp” vara den speltyp som ger mest spänning då oddsen kan ge fina vinster om resultatet inte blir som förväntat.

Moneyline
”Moneyline” påminner mycket om speltypen ”Matchvinnare”. Det fungerar i stort sett på samma sätt, det vill säga att du satsar på om det ska blir 1,X eller 2 i en match, men skillnaden är att alternativet X inte erbjuds. Du förlorar alltså även om det skulle bli oavgjort. Det innebär i praktiken att du kan satsa uteslutande på vem som blir vinnare respektive förlorare.

Vinnare
Den här speltypen lämpar sig bäst när du vill spela över lång tid, till exempel på vilket fotbollslag som vinner Premier League. När du satsat så dröjer det alltså ett tag innan du får veta om det blir vinst eller förlust. Fördelen är att du får en spänning som räcker länge. Nackdelen är att dina pengar är uppbundna i spelet över en längre tid.

Vill du spela singel, dubbel eller trippel?

Hos spelbolaget kan du också välja hur många matcher du vill spela om åt gången. I ett singelspel spelar du om en enda match. Låt oss säga att du tror att hemmalaget ska vinna i en fotbollsmatch. Då går du in på ditt spelbolag och satsar på en ”1:a”. Om vi antar att oddset för att hemmalaget ska vinna är 2,5 och du bestämmer dig för att spela för 100 kr så kan du vinna 250 kr.

I dubbelspel spelar du om två matcher. Det går till på följande vis: Låt oss säga att du tror att hemmalaget vinner i den första matchen och bortalaget i den andra. Du går då in på ditt spelbolag och satsar 100 kr på dessa alternativ. Du får även i detta fall oddset 2,5 för sannolikheten att dessa lag ska vinna sina respektive matcher. Om du skulle vinna så får du 2,5 x 2,5 x 100 kr = 625 kr.

Du har alltså chans att vinna mer pengar om du satsar på dubbelspel jämfört med singelspel, men å andra sidan minskar sannolikheten att du ska vinna i ett dubbelspel. Båda matchresultaten måste ju stämma för att du ska få vinst i ett dubbelspel. Annars förlorar du din insats.

Om du är nybörjare så rekommenderar vi dig att börja med singelspel. Då får du tid att bli varm i kläderna innan spelpengarna tar slut, och förhoppningsvis kan du vinna en hel del så att du får nya pengar att spela för. När du blivit lite mer erfaren kan du prova att spela på flera matcher parallellt.

Till dig som är nybörjare på odds

Vår rekommendation till dig som är nybörjare på odds är att du väljer att spela om en match eller ett lopp där du kan lite om spelet och de olika lagen/deltagarna. Då kan du lättare göra en vettig bedömning av vad du tror att slutresultatet kommer att bli. Börja sedan med att provspela den vanligaste speltypen, ”Matchvinnare”, och välj att spela om endast en match, alltså ett singelspel. Då gör du inte av med så mycket pengar utan kan istället spela ett par omgångar med din spelkassa så du hinner bygga upp lite erfarenhet innan den tar slut. Men vi håller tummarna att du vinner innan dess, så du istället får lite påfyllning! Stort lycka till och må Fru Fortuna vara med dig!

Det finns flera olika speltyper inom spel på odds